Lax och Havsöring i Älvkarleby: Fiskeparadiset vid Dalälven

Ungefär tre mil nedströms från Hedesunda ligger Älvkarleby, en av Sveriges mest kända destinationer för lax- och havsöringsfiske. Detta område är särskilt populärt bland fiskare på grund av sina rika vatten och imponerande fiskefångster. Perfekt för både flugfiske och fiske med kastspö, erbjuder Älvkarleby en fantastisk upplevelse för både amatörer och erfarna fiskare.

Fiskemöjligheter i Älvkarleby

Laxfiske Varje år fångas cirka 850 laxar i Älvkarleby med spö, och medelvikten för dessa laxar ligger på imponerande 9 kg. Det är inte ovanligt att flera laxar väger över 20 kg. Älvkarleby har dessutom det svenska rekordet för lax fångad på spö i strömt vatten, med en vikt på hela 27,97 kg. De första laxarna börjar vandra upp i älven redan i maj, men högsäsongen för laxfiske sträcker sig från juni till mitten av juli.

Havsöringsfiske Älvkarleby är också känt för sitt fantastiska havsöringsfiske. Varje år fångas cirka 4000 havsöringar här med spö, och rekordet för havsöring ligger för närvarande på 13,1 kg. Säsongen för havsöringsfiske är uppdelad i två perioder: januari till april och september till oktober. Detta ger fiskare flera möjligheter att fånga dessa magnifika fiskar under året.

Fisketekniker och Utrustning

Flugfiske och Kastspö Älvkarleby lämpar sig väl för både flugfiske och fiske med kastspö. Oavsett om du föredrar att fiska från land eller från båt, erbjuder området många bra fiskeplatser. Vattnet är strömt, vilket gör det idealiskt för den som vill utmana sig själv och sina färdigheter i flugfiske eller kastspöfiske.

Rekordfångster

Älvkarleby är hem till några av de mest imponerande fiskefångsterna i Sverige. Med ett svenskt rekord på 27,97 kg för lax fångad på spö och många havsöringar över 10 kg, är detta ett paradis för den ambitiöse fiskaren som söker efter stora utmaningar och oförglömliga fångster.

Säsonger och Fiskekort

Laxfiske

  • Högsäsong: Juni till mitten av juli.
  • Första Vandring: Redan i maj.

Havsöringsfiske

  • Säsonger: Januari till april och september till oktober.

För att fiska i både Gysinge och Älvkarleby krävs separata fiskekort. Dessa kan köpas på plats, vilket säkerställer att du följer alla regler och föreskrifter som gäller för dessa områden.

Upplev Älvkarleby

Att fiska i Älvkarleby är inte bara en möjlighet att fånga stora laxar och havsöringar, utan också att njuta av den natursköna omgivningen vid Dalälven. Med sina vackra landskap och rika djurliv är detta område perfekt för både avkoppling och äventyr. Missa inte chansen att uppleva ett av Sveriges bästa fiskevatten och skapa minnen för livet.

Sammanfattning

Älvkarleby, beläget vid Dalälven, är en drömdestination för fiskare som vill uppleva något utöver det vanliga. Med sin imponerande statistik för lax- och havsöringsfångster, sina vackra omgivningar och tillgången till både flugfiske och kastspöfiske, erbjuder Älvkarleby en unik och oförglömlig fiskeupplevelse. Kom och upptäck varför detta område är så populärt bland fiskare och fånga några av de största fiskarna i ditt liv.

Vanliga frågor

Var ligger Älvkarleby? Älvkarleby ligger cirka tre mil nedströms från Hedesunda vid Dalälven, och är känd för sitt fantastiska fiske efter lax och havsöring.

Vilka typer av fiske är populära i Älvkarleby? Flugfiske och fiske med kastspö är populära metoder i Älvkarleby, både från land och från båt.

När är högsäsongen för laxfiske i Älvkarleby? Högsäsongen för laxfiske är från juni till mitten av juli, men de första laxarna börjar vandra upp i älven redan i maj.

Hur många havsöringar fångas årligen i Älvkarleby? Cirka 4000 havsöringar fångas varje år i Älvkarleby med spö.

Behöver man fiskekort för att fiska i Älvkarleby? Ja, separata fiskekort krävs för både Gysinge och Älvkarleby och kan köpas på plats.

Vad är rekordvikten för lax fångad på spö i Älvkarleby? Rekordvikten för lax fångad på spö i Älvkarleby är 27,97 kg.

Lax och Havsöring i Älvkarleby: Fiskeparadiset vid Dalälven
Rulla till toppen